Live Report | ICED EARTH Nicosia-Cyprus 15 December 2011


ΜΕΤΑΛ ΤΟΥΜΠΑΝΟΣΥΝΑΥΛΙΑ ΕΠΙ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΕΔΑΦΟΥΣ

   Παρακαλώ να συγχωρέσετε την ωμή-εξ-απ’τα-δόντια περιγραφή μου αλλά τέτοιο πράμα που ζήσαμε χθες βράδυ θα μας πάρει καιρό να το συνειδητοποιήσουμε.
Η μεγάλης διάρκειας αναμονή στην είσοδο του Pavilion (με τον κάθε χαζό να κουντά να μπει μέσα, χωρίς να έχουν ανοίξει οι πόρτες!) έληξε μετά από περίπου μιας ώρας καθυστέρηση. Όντας από τους πρώτους οπαδούς που έδωκαν μέσα όπως τα λυσσασμένα σκυλιά, πέτυχα μια θέση πίσω απ’το κάγκελο, πλάι στον Schaffer. 

Έτσι που λαλείτε λοιπόν, στην 1η γραμμή της μάχης, να περιμένουμεν άλλην τόσην ώρα ώσπου να αρκέψει στο show… Η αναμονή όμως άξιζε όσο τίποτε! Και διπλάσια ώρα να ήταν πάλε άξιζε! Γιατί απολαύσαμε την καλύτερη μέχρι στιγμής Metal συναυλία επί κυπριακού εδάφους!!
Ποδαρικό της συναυλίας έκαναν οι Sonik Death Monkey, το μοναδικό opening band της βραδιάς. O Δώρος LowD (Μια MIX) και η κομπανία του παρέδωσαν αρκετές Μεγαβατόρες ισχύος στο διψασμένο-για-headbanging κοινό και φρόντισαν η ατμόσφαιρα να ηλεκτριστεί αρκετά, ώστε να γίνει το έδαφος πρόσφωρο, και να μπορέσει να υποδεχθεί το Μεγαθήριο της Metal που ακούει στο όνομα ICED EARTH! Με κομμάτια στη λίστα τους όπως Detonator, Gorilla Warfare και Underground είχαν μεγάλη απήχηση στο κοινό και αυτό φάνηκε από το ασταμάτητο κοπάνημα, τα circle pits, και φυσικά το Wall Of Death!

   Πιο αναλυτικά το Setlist των Sonik Death Monkey είχε ώς εξής:
  1. Ignorance Savage
  2. Detonator
  3. Death Before Damnation
  4. Burning Skies
  5. Archangel Inside The Sun
  6. Gorilla Warfare
  7. Underground
   Και ήρθε η ώρα να ανέβει στη σκηνή ένα από τα συγκροτήματα που κράτησε συντροφιά στον κάθε απανταχού Μεταλλά της Γης, κατά τη διάρκεια της εκμετάλλωσης του. Η είσοδος τους αν μη τι άλλο εντυπωσιακή καθώς μια μεγάλη καταπακτή στη μέση της σκηνής άνοιξε και μια ανυψώμενη εξέδρα ξεπρόβαλε με τη μπάντα να αναδύεται από τη Γη. 

Τζιε ΜΠΟΥΜ! Σκάει το πρώτο κομμάτι, η έναρξη του ολοκαυτώματος. Ξεκίνησε η συναυλία με το ομότιτλο κομμάτι του τελευταίου άλμπουμ, Dystopia.
Καπάκι ακολουθεί το Burning Times, το εναρκτήριο του πλέον κλασσικού Something Wicked This Way Comes. Το κοινό ενθουσιώδες όπως ποτέ άλλοτε, κραυγές, devilhorns, headbanging και φυσικά ανταπόκριση σε κάθε κίνηση του εκρηκτικού frontman Stu Block! Ακολουθεί το αριστούργημα Angels Holocaust και ξεκινά πλέον επίσημα η ΣΦΑΓΗ! Και έρχεται να δέσει με το προηγούμενο το κολασμένο Slave To The Dark, κομμάτι από το άλμπουμ-ορόσημο της μπάντας The Dark Saga.
Ενθουσιασμένη και η μπάντα από το Κυπριακό κοινό, συνεχίζει με το επαναστατικό κομμάτι V, του καινούριου album στο οποίο καπάκωσαν το Stand Alone

Το ένα έπος μετά το άλλο καθώς στη σειρά μπήκαν τα When The Night Falls από το ιστορικό ομώνυμο άλμπουμ του συγκροτήματος, καθώς επίσης και το Damien, ένα από τα προσωπικά αγαπημένα μου. Ασταμάτητο το κοπάνημα και στα πρόθυρα νευρικού κλωνισμού και καρδιακής μαρμαρυγής, ακολουθούν τα Dark City και το τιτάνιο έπος The Hunter! Πιθανώς να υπήρξε και νεκρός στο κομμάτι αυτό, ήμουν μπροστά με περιορισμένο οπτικό πεδίο για να δω από που προέρχονταν τα αλλεπάλληλα σπρωξίματα. Μέσα στον πανικό των συναισθημάτων υποδεχόμαστε το Anthem από το νέο δίσκο και το Declaration Day από το The Glorious Burden. Εγώ στα επικίνδυνα όρια εγκεφαλικού επεισοδίου. Ακόμη ένα κομμάτι του καινούριου δίσκου στη σειρά, το Days of Rage και ήρθε η ώρα που ο Schaffer έκανε μια σοβαρή δήλωση ενώπιον του κοινού.

   Ανάφερε ότι η μπάντα ενδιαφέρεται να ηχογραφήσει νέο Live δίσκο, μετά την κυκλοφορία του επόμενου τους άλμπουμ, και η μέχρι τώρα απόδοση του Κυπριακού κοινού τον άφησε ικανοποιημένο, όχι όμως αρκετά για να το έχουμε σίγουρο το Live. Η άποψη του όμως φαίνεται να άλλαξε όταν στο κομμάτι που ακολούθησε το κοινό δεν άφησε λέξη να ακουστεί μονάχη από το στόμα του Stu. Και δεν ήταν άλλο από το Watching Over Me, στο οποίο όλοι ανεξαιρέτως, από παιδιά 13 χρονών μέχρι ενήλικες στα 40 τους, τραγουδούσαν με τα χέρια στην ανάταση.
Το συγκρότημα μας καληνύχτησε και αποχώρησε για να επανέλθει στο encore με το 16λεπτο αριστούργημα Dantes Inferno, και το ομώνυμο ICED EARTH! Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Stu κατα τη διάρκεια του τελευταίου τραγουδιού ανέβασε στη σκηνή Κυπριακή Σημαία! 

Και εκεί που όλα έδειχναν να τελειώνουν, και με την μπάντα να καληνυχτίζει πλέον επίσημα, το συγκρότημα αποφασίζει και 2ο encore  με το κομμάτι My Own Savior.
Και κάπου εδώ τελείωσε η μέχρι τώρα καλύτερη Metal συναυλία επί κυπριακού εδάφους. Κάπου εδώ είναι που ψάχνω για σβέρκο και φωνητικές χορδές.
Στα ελάχιστα αρνητικά της βραδιάς είναι η καθυστέρηση στην έναρξη, αλλά αυτό δεν με πείραξε τόσο, όσο η κίνηση ενός από τους σεκιουρητάδες, να τραβήξει γκλομπ για να επιβληθεί σε 16χρονα! Έλεος, συναυλία ήρθαμε ρε!

Να ευχαριστήσω προσωπικά τους διοργανωτές για την υπέροχη βραδιά, τον πολύ καλό ήχο, το φτηνό εισιτήριο, και για την συμβολή τους στο να ανεβάσουμε τη Metal σκηνή της Κύπρου ένα επίπεδο πιο ψηλά. Πάντα τέτοια!
Michalis "Starchild" Benakis

Comments