Live Report | Paul Di Anno, Nicosia-Cyprus, 27 October 2009


Ταξίδι στις αρχές της δεκαετίας ’80
Ο Paul Di’ Anno ερμήνευσε για το κυπριακό κοινό διαμάντια από τους δυο πρώτους δίσκους των Iron Maiden

Πίσω στα δρομάκια του ανατολικού Λονδίνου στα τέλη της δεκαετίας του ’70 και στις αρχές της δεκαετίας του ’80 μάς ταξίδευσε το βράδυ της Τρίτης 27 Οκτωβρίου, ο Paul Di’ Anno, τραγουδιστής του θρυλικού metal συγκροτήματος Iron Maiden την περίοδο 1978-82. Μια μαγευτική νύκτα που άφησε απογοητευμένους μόνο όσους δεν γνώριζαν τι εστί Di’ Anno εν έτει 2009 και περίμεναν να δουν και να ακούσουν τα ίδια με τους πρώτους δυο θρυλικούς δίσκους του βρετανικού συγκροτήματος.

Απρόσμενα για μένα, η «Καλλιπόλεως 4» ήταν γεμάτη από κόσμο κάθε ηλικίας, ενώ κάποιοι γονείς έφεραν και τα παιδιά τους έτσι ώστε να βιώσουν την εμπειρία του γερόλυκου τραγουδιστή.
Τη συναυλία άνοιξαν οι Παφίτες Under the Number με το «μοντέρνο» metal τους και τη σκυτάλη πήραν οι Λευκωσιάτες Prodigal Earth. Το γνωστό πλέον συγκρότημα τραγούδησε τραγούδια από τον πρώτο τους δίσκο "Zenith II Zero" που κυκλοφόρησε φέτος η διοργανώτρια της συναυλίας Pitch Black Records, καθώς και ακυκλοφόρητα κομμάτια. Στη συνέχεια αποχώρησαν για «ξεκούραση», αφού στη συνέχεια θα ήταν το συγκρότημα που θα έπαιζε για τον Paul Di’ Anno τις επιτυχίες των Iron Maiden. Λίγο πριν την άφιξη του Βρετανού τραγουδιστή στη σκηνή, οι επίσης Κύπριοι Rust κράτησαν την ανυπομονησία του κοινού με το παραδοσιακό τους metal.

Παρέλαση ύμνων
Οι νότες της προηχογραφημένης εισαγωγής του "The Ides of March" (από το δίσκο Killers των Iron Maiden) σήμαινε ότι σε λίγα δευτερόλεπτα ο Di’ Anno θα βρισκόταν ενώπιος ενωπίω με το κυπριακό κοινό. Ηδη στη σκηνή ήταν τα παιδιά από τους Prodigal Earth: Σωκράτης Λεπτός και Αντώνης Μαύρου στις κιθάρες, Νικόλας Φιλίππου στα τύμπανα και Πάρης Λάμπρου στο μπάσο. Το «εναρκτήριο λάκτισμα» δόθηκε με το "Wrathchild" (από το Killers) και ένα Di’ Anno να κάνει την είσοδό του επί σκηνής κουτσεύοντας λόγω ενός ατυχήματος που είχε όταν τον ποδοπάτησαν οπαδοί σε συναυλία!
Ακολούθησε το "Prowler" (από το Iron Maiden) προτού ο Di’ Anno μας ταξιδεύσει από τη Γαλλία στη νότιο Ιταλία μέσω των στίχων του "Murders in the Rue Morgue" (από το Killers).
Το συναισθηματικό "Remember Tomorrow" (από το Iron Maiden) αφιερώθηκε από τον Βρετανό τραγουδιστή στον σοβαρά άρρωστο πρώην ντράμερ των Iron Maiden, Clive Burr, ενώ η επόμενη αφιέρωση του Di’ Anno ήταν σε όλους όσοι στέλνουν στρατεύματα σε πολέμους στο Ιράκ, στο Αφγανιστάν και στο Πακιστάν. Ο τίτλος του τραγουδιού άρμοζε πλήρως στα αιματοβαμμένα χέρια των ιμπεριαλιστών ηγετών: "Killers"...

Τη σκυτάλη πήρε το επικό "Phantom of the Opera" που εμπνεύστηκε ο μπασίστας των Iron Maiden, Steve Harris από το ομώνυμο μυθιστόρημα του Gaston Leroux και το κοινό τρελάθηκε.
Η έκπληξη της βραδιάς ήταν το επόμενο τραγούδι που σημάδεψε την καριέρα του θρυλικού βρετανικού συγκροτήματος, το "Iron Maiden". Εκπληξη γιατί εδώ και χρόνια έχει να τραγουδήσει αυτό το κομμάτι ο Di’ Anno και όπως ο ίδιος είπε το έπραξε λόγω της επικείμενης 30ης επετείου από τον πρώτο δίσκο των Iron Maiden. Μάλλον η πραγματικότητα είναι ότι αυτό έγινε λόγω της επιμονής του διοργανωτή και των Prodigal Earth, αφού το εν λόγω κομμάτι δεν συμπεριλήφθηκε στις υπόλοιπες συναυλίες της φετινής περιοδείας του Di’ Anno.

Η συνέχεια μάς επιφύλασσε το πιο «εμπορικό» "Running Free" (από το Iron Maiden) με τον τραγουδιστή των Prodigal Earth Νικόλα Λεπτό να ανεβαίνει στη σκηνή και να συνοδεύει στα φωνητικά τον Di’ Anno.

Η λήξη της «κανονικής διάρκειας» της συναυλίας βρήκε τον κόσμο να ζητά περισσότερα και τους Κύπριους μουσικούς που απέδωσαν άψογα τους ύμνους των Iron Maiden να συνεχίζουν χωρίς τον Di’ Anno με το ορχηστρικό Transylvania (από το Iron Maiden). Ισως όχι και η καλύτερη επιλογή από τη στιγμή που ήταν παρών ο Di’ Anno και θα μπορούσαμε να είχαμε την ευκαιρία να τον χαρούμε σε ακόμα ένα κομμάτι των Iron Maiden. Φυσικά γνωρίζουμε ότι δεν ήταν επιλογή των διοργανωτών αλλά του ίδιου του Di’ Anno. Μετά το νοητό ταξίδι στα Βαλκάνια, ο Βρετανός τραγουδιστής επέστρεψε στη σκηνή για το τελευταίο κομμάτι της βραδιάς. Το "Sanctuary" που κυκλοφόρησε το 1980 σε σινκλ με το γνωστό πλέον εξώφυλλο, όπου ο Eddie δολοφονεί την τότε συντηρητική Πρωθυπουργό της Βρετανίας Μάργκαρετ Θάτσερ, θα ήταν το τελευταίο κομμάτι του Di’ Anno επί κυπριακού εδάφους.

Πάντα παρεξηγημένος ο Di’ Anno
Συνολικά ο Di’ Anno τραγούδησε καλύτερα απ’ ό,τι περίμενα έχοντας τον παρακολουθήσει ξανά το 2001 στη Γερμανία και το 2007 στο Λονδίνο. Δεν έλειψαν φυσικά οι διακυμάνσεις από τραγούδι σε τραγούδι, αλλά αυτό ήταν πρόβλημα μόνο για όσους δεν γνώριζαν το τι εστί Paul Di’ Anno εν έτει 2009. Η συμπεριφορά του και το «βρετανικό χιούμορ» του πάντα ήταν πρόβλημα. Κάποιοι ενοχλήθηκαν όταν αποκάλεσε τους Iron Maiden ως Spice Girls! Ο ίδιος στη συνέντευξη που έδωσε στη «Χ»  και θα δημοσιευτεί στο μέλλον ξεκαθαρίζει ότι ήταν ένα «αστείο που κάνω εδώ και χρόνια» και ότι κατ’ ουδένα λόγο δεν ήταν μομφή προς το συγκρότημα... Ετσι κι αλλιώς ελέω χαρακτήρα πάντα παρεξηγημένος ήταν ο Di’ Anno.

Αλλοι ενοχλήθηκαν γιατί ο Di’ Anno δεν είχε συγκρότημα και γιατί έπαιξαν μαζί του Κύπριοι μουσικοί! Αντί να αναγνωρίσουν την άψογη εκτέλεση των κομματιών κάποιοι προτίμησαν τα υποτιμητικά για τους Κύπριους σχόλια. Και έτσι για να το γνωρίζουν όλοι, ο Di’ Anno σταμάτησε να έχει μόνιμο συγκρότημα στις περιοδείες του από το 2001. Εκτοτε οργώνει τον πλανήτη ψάχνοντας αξιόλογα τοπικά συγκροτήματα για να τον συνοδεύσουν. Οπως ο ίδιος λέει έρχεται και πιο οικονομικά και στους οπαδούς, αφού δεν χρειάζεται να πληρώνουν στην τιμή εισόδου και τα έξοδα άλλων 4 ατόμων...

Το βράδυ της περασμένης Τρίτης όμως μάς έδωσε όμως τη χαρά του να δούμε στην Κύπρο ένα θρυλικό τραγουδιστή και να ακούσουμε τραγούδια μιας άλλης εποχής των Iron Maiden, τραγούδια αγαπημένα και βαθιά χαραγμένα στο μυαλό όλων εμάς που λατρεύουμε το βρετανικό συγκρότημα.
Εν κατακλείδι τα συγχαρητήριά μας στην Pitch Black Records για τη διοργάνωση και την «ανοχή»  στις «ιδιοτροπίες» του Di’ Anno, καθώς και στους Prodigal Earth που εκτέλεσαν άψογα το ορχηστρικό μέρος των ύμνων των Iron Maiden.
Νικόλας Νικόλα
(ΧΑΡΑΥΓΗ)

Comments