Live Report | OBITUARY, Vomitile, Decomposed Existence, Morte Sistema - 10 Jun 2012 - at Diaxroniki - Nicosia Cyprus




Ένα παιδικό όνειρο έγινε πραγματικότητα την Κυριακή 10 Ιουνίου, στην Διαχρονική Σκηνή της Λευκωσίας, αφού είδα επιτέλους ένα από τα αγαπημένα μου συγκροτήματα ζωντανά επί σκηνής. Μιλάω φυσικά για τους θρυλικούς Obituary!


Η αλήθεια είναι ότι μέχρι την στιγμή που μπήκα στον χώρο της συναυλίας, δεν πίστευα ότι θα δω αυτό το συγκρότημα στην Κύπρο. Όταν όμως άρχισαν όλα να παίρνουν τον δρόμο τους, δηλαδή να βγαίνουν τα support συγκροτήματα, ένιωθα ανυπομονησία και με διακατείχε ένα συναίσθημα που είχα να το ζήσω από το 1996, όταν είδα για πρώτη φορά ζωντανά τους Slayer!


Έφτασα νωρίς στον χώρο, μιας και μας είχαν ενημερώσει ότι θα ξεκινούσε στις 21:00 για να τελειώσει όσο πιο γρήγορα γίνεται, λόγο της ημέρας (Κυριακή και την επόμενη οι περισσότεροι δουλεύαμε). Τελικά κάποια μικροπροβλήματα καθυστέρησαν την έναρξη και οι πόρτες άνοιξαν κοντά στις 22:00. Αμέσως ανέβηκαν στην σκηνή οι Morte Sistema.


MORTE SISTEMA



Το νέο project του τραγουδιστή των Sonik Death Monkey, Low D έκανε την πρώτη του εμφάνιση επί σκηνής, ενώ για πρώτη φορά ακούσαμε ολοκληρωμένα κομμάτια τους. Το ύφος τους είναι κοντά στο death metal με αρκετό groovy στοιχείο. Σε αρκετές στιγμές μου θύμισαν Brutal Truth των νεότερων album τους. Μάλιστα έπαιξαν και μία διασκευή, το “Destroy Everything” των Hatebreed.

Αρχικά το κοινό απλά τους παρακολουθούσε, αλλά σταδιακά οι Morte Sistema κέρδισαν τις εντυπώσεις αφήνοντας παρακαταθήκη για το μέλλον. Την σκηνική παρουσία του συγκροτήματος δεν θα την σχολιάσω, λόγο του προβλήματος υγείας που παρουσιάστηκε στον Low D λίγο καιρό πριν το live και είναι τιμή του που δεν ακύρωσε την εμφάνιση του συγκροτήματος.

Playlist:
Intro
Eye Ate the Sun
Destroy Everything (Hatebreed cover)
Crossed Our Ways
Noise of Silence (part 1 & 2)
Fake


DECOMPOSED EXISTENCE


Για μένα οι Decomposed Existence ήταν η έκπληξη της βραδιάς! Αν και είχα ακούσει τα κομμάτια του EP τους “Flesh Corrosion”, δεν περίμενα να ήταν τόσο καλοί ζωντανά! Οι Decomposed Existence έπαιξαν ένα πολύ δυναμικό death metal που σε σημεία μου θύμισε αρκετά τους Legion of the Damned, ενώ μας παρουσίασαν και κομμάτια από το επερχόμενο EP τους με τίτλο “Chambers of Torture” και μπορώ να πω ότι αυτά με ενθουσίασαν ακόμα περισσότερο, ειδικότερα το πρώτο από τα δύο που μας παρουσίασαν, το οποίο έχει ένα φανταστικό αργόσυρτο σημείο κάπου στην μέση! Με φοβερή σκηνική παρουσία, όπου εναλλάσσονταν συνεχώς θέση μεταξύ τους, έκαναν πολύ headbanging, δείγμα ότι τα παιδιά δουλεύουν και αγαπάνε αυτό που κάνουν. Το κοινό αρχικά ήταν μουδιασμένο μαζί τους, αλλά πολύ γρήγορα άρχισαν να ανταποκρίνονται και τελικά παραδόθηκαν στην μουσική των Decomposed Existence. Δυστυχώς η μισή περίπου ώρα που έπαιξαν ήταν πολύ λίγη, έτσι εύχομαι να ανανεωθεί το ραντεβού μας και να τους ξαναδούμε σύντομα…


VOMITILE


Ήρθε η ώρα για το καλύτερο Death Metal συγκρότημα της κυπριακής σκηνής, τους Vomitile. Η μουσική των Vomitile δεν είναι και η πιο δημοφιλής στο νησί μας. Το death metal γενικότερα δεν συγκαταλέγεται ούτε στο top 5 των δημοφιλέστερων metal ειδών στη Κύπρο. Όμως οι Vomitile αργά και σταθερά χτίζουν ένα κοινό το οποίο μάλιστα είναι παθιασμένο μαζί τους.

Οι Vomitile έπαιξαν μία λίστα από παλιά αλλά και νέα κομμάτια, τα οποία προορίζονται για το επερχόμενο album τους. Ο κόσμος έκανε συνεχόμενα moshing και ιδιαίτερα στο κομμάτι που τείνει να γίνει ύμνος του συγκροτήματος, το “Warcult”, έγινε πραγματικός χαμός! Η σκηνική παρουσία ήταν φοβερή για ακόμα μία φορά, με τους αδερφούς Yildizian, τον Λάρκου και τον Γρηγορίου να δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους. Φυσικά γι ακόμα μια φορά χαζέψαμε τον Hugo στα drums, ο οποίος συμμετέχει και στους Morte Sistema. Τυχεροί ήμασταν λοιπόν γιατί τον απολαύσαμε δύο φορές στο ίδιο βράδυ!

Να μην παραλείψω να αναφέρω ότι οι Vomitile έδωσαν δωρεάν ένα δείγμα της νέας τους δουλειάς σε όλους τους παρευρισκόμενους, ένα Promo που περιείχε το κομμάτι “Obliterating Scourge”.


To playlist τους:

1. Cesspool of Blood n Hate
2. Stagnant Purity
3. Obliteration Scourge
4. Warcult
5. Decapitation of the Gods
6. Bastardocracy
7. Repulsive Postured Gangrene



OBITUARY


Τέλος ήρθε η στιγμή που όλοι περιμέναμε (κλασσική ατάκα, αλλά στην περίπτωσή μας, πολύ αληθινή). Οι θρυλικοί Obituary περίπου στις 00:30 πάτησαν στην σκηνή. Αν χρειαστήκαμε δεύτερο εσώρουχο ή όχι (όπως μας είπε ο Donald Tardy στην συνέντευξη που κάναμε πριν λίγες ημέρες) δεν ξέρω, αλλά σίγουρα χρειαστήκαμε δεύτερες ή και τρίτες φανέλες για να αλλάξουμε λόγο του ιδρώτα που μας έκαναν να χύσουμε!

Τα μόνα λόγια που μου έρχονται στο μυαλό αυτή τη στιγμή που γράφω αυτό το κείμενο, είναι οι κλισέ ατάκες του Γιώργου Χελάκη “Δεν περιγράφω άλλο” κλπ (που ταιριάζουν και με την εποχή).

Μαζεύω λοιπόν τα κομμάτια μου και προσπαθώ να σας μεταφέρω τι έγινε στην Διαχρονική σκηνή της Λευκωσίας για την επόμενη περίπου 1,5 ώρα…

Οι Obituary βγήκαν με το instrumental “Redneck Stomp“ και στην συνέχεια μπήκε στην σκηνή ο John Tardy γρυλίζοντας με το γνωστό του ύφος! Ο χαμός που δημιουργούσε το κοινό ήταν απερίγραπτος. Οι Obituary γούσταραν από την φάση και έχωναν πιο άγρια και πιο δυνατά τα κομμάτια τους. Όλα τα hits ήταν εκεί: “On the Floor”, “Chopped in Half”, “Dying”, “List of Dead”, “Blood to Give”, “Turned Inside Out”, “Slow Death”, “Find the Arise”, “The End Complete”, “Threatening Skies”, “Insane” και πολλά ακόμα που δεν είμαι σε θέση να θυμηθώ δυστυχώς… Φυσικά υπήρξε και το encore, το οποίο ξεκίνησε με ένα drum-show από τον Donald Tardy το οποίο οδήγησε στο “Til Death” και ακολούθησαν τα “Evil Ways” και “Slowly we Rot”.


Η μπάντα ήταν στα καλύτερά της όπως φάνηκε επί σκηνής. Παρά τα όποια προβλήματα παρουσιάστηκαν στο line up τους, τελικά δεν φάνηκε να τους επηρεάζει πουθενά. Ο επαγγελματισμός συναντούσε την πραγματική διασκέδαση από τους Obituary και αυτό περνούσε στο κοινό, το οποίο με τη σειρά του μετέδιδε ενέργεια στο συγκρότημα!


Ότι και να πω είναι λίγο γι αυτό που ζήσαμε τη νύχτα της 10ης Ιουνίου 2012 στην Διαχρονική Σκηνή της Λευκωσίας. Με τον καλύτερο ήχο που έχω ακούσει ποτέ μέχρι σήμερα σε συναυλία, με κόσμο τρελαμένο για death metal, με γνωστούς και φίλους που δεν ακούνε αυτό το είδος αλλά ήρθαν να τιμήσουν αυτό το μεγάλο συγκρότημα, με τον ιδρώτα να στάζει στο τέλος του show και τον σβέρκο να πονάει, όλα έπαιξαν τον ρόλο τους για να χαραχτεί αυτή η βραδιά για πάντα στο μυαλό μας.


Μετά από αυτό, απλά slowly we rot…




Αντώνης “Jey Key” Κατσαρός

Comments