Live Report | MENTAL NOISE Festival - Special Edition - 03 Jul 2012 - Franky's Live - Nicosia Cyprus


Η Κύπρος φέτος έχει την τιμητική της και συνεχίζονται τα lives μεγάλων συγκροτημάτων. Αυτή τη φορά την σειρά τους είχαν οι Ελλαδίτες MARAUDER, ένα από τα μεγαλύτερα συγκροτήματα της Ελληνικής σκηνής. Μαζί τους οι επίσης Ελλαδίτες EVERFLOW, καθώς και δύο συγκροτήματα της Κυπριακής σκηνής, οι SERPENT TEETH και οι STAINLESS.


Έφτασα στον χώρο ακριβώς την ώρα που είχε ανακοινωθεί ότι θα ανοίξουν οι πόρτες, δηλαδή στις 19:30. Όπως πάντα (εντάξει, σχεδόν πάντα) υπήρχε η ανάλογη καθυστέρηση στο άνοιγμα της εισόδου, αλλά αυτή τη φορά νομίζω ότι παραέγινε το κακό καθώς μας άφησαν να μπούμε μέσα γύρω στις 21:00, ενώ οι Stainless (το πρώτο συγκρότημα στην σειρά) ανέβηκαν στην σκηνή μισή ώρα αργότερα!

Τουλάχιστον είχε μαζευτεί αρκετός κόσμος μέχρι εκείνη την ώρα. Επίσης πολύ θετικό ήταν ότι το Franky's Live όπου γινόταν το event, είχε φτιάξει επιτέλους το aircondition του, έτσι δεν αισθανθήκαμε ζέστη σε καμία στιγμή της συναυλίας (το αντίθετο θα έλεγα).


STAINLESS


Οι νεαροί Stainless ανέβηκαν στην σκηνή και νομίζω πως ήταν η 3η φορά που τους βλέπω ζωντανά. Ξεκίνησαν αμέσως να βαράνε δυναμικά, ενώ η κινητικότητά τους ήταν για πρώτη φορά από όσες έχω δει, ασταμάτητη! Το μόνο άσχημο της εμφάνισης των Stainless (αλλά όπως αποδείχτηκε, και όλης της βραδιάς) ήταν ο κάκιστος ήχος. Η φωνή μόλις και μετά βίας ακουγόταν, ενώ σε σημεία χάναμε και την κιθάρα… Παρόλα αυτά, οι Stainless έπαιξαν αρκετά καλά και νομίζω ότι ήταν ότι καλύτερο πριν την παρουσίαση στον στρατό του τραγουδιστή/μπασίστα τους. Για όσους δεν γνωρίζουν, οι Stainless παίζουν ένα κράμα κλασσικού heavy metal, με πολλά στοιχεία speed ακόμα και thrash metal. Η διασκευή στο "We Stand and Fight" των Virtue ήταν όλα τα λεφτά!


SERPENT TEETH


Ήρθε η σειρά των Serpent Teeth, ένα συγκρότημα που κατά μία έννοια, "γιόρταζε" την κυκλοφορία του demo τους. Οι Serpent Teeth αντιμετώπιζαν τα ίδια ηχητικά προβλήματα με τους Stainless. Έπαιξαν όλα τα κομμάτια του demo τους, μαζί με κάποια ακόμα δικά τους. Η σκηνική τους παρουσία ήταν αρκετά καλή, χωρίς πολύ κινητικότητα βέβαια, αλλά με αρκετό headbanging. Λίγη δουλίτσα στο θέμα χρειάζεται, αλλά έχουν όλο το χρόνο μπροστά τους. Το "Legion of the Dead" για ακόμα μια φορά τα "έσπασε"! Έχει γίνει το αγαπημένο μου κομμάτι από τους νεαρούς.


EVERFLOW


Ομολογώ πως τους Everflow τους είχα μόνο ακουστά πριν την εμφάνισή τους στο Franky's Live της Λευκωσίας. Τα παιδιά από την Πτολεμαΐδα (Κοζάνη μας είπαν παραπλανητικά κατά τη διάρκεια της εμφάνισής τους) αν και υφίσταται από το 1998, μόλις πέρσι κατόρθωσαν να βγάλουν το πρώτο τους album, το οποίο όμως διέφυγε από την αντίληψή μου. Με την καταπληκτική τους εμφάνιση που έκαναν όμως, δεν μου άφησαν άλλο περιθώριο από το να βρω το album τους (ευτυχώς εύκολα, καθώς υπήρχε στο merchandise) και να τους δώσω την σημασία που τους αξίζει.

Οι Everflow έπαιξαν ένα πολύ δυναμικό set list. Η μουσική τους που κινείται στο power/progressive metal ξεσήκωσε το κοινό του Franky's. Δίνοντας βάση φυσικά στο album τους έπαιξαν τα "Sunsetter", "My Disaster", "Mindtrap" και "Soiled" πριν μας κατακεραυνώσουν με την διασκευή του "Hall of the Mountain King" των Savatage! Πραγματικά μας ήρθε από εκεί που δεν το περιμέναμε… Συνέχισαν με τα "Dream Within a Dream" και "A Piece to Destroy" και μας ξάφνιασαν ξανά με το "Die Young" των Black Sabbath! Έκλεισαν με το "Back to Nowhere" και μας αποτελείωσαν με το "Blood of My Enemies" των Manowar! Το τι έγινε κατά τη διάρκεια του set τους, δεν περιγράφεται με λόγια. Μαεστρικά χτισμένο playlist, τους αξίζουν πολλά συγχαρητήρια. Το άσχημο της υπόθεσης ήταν μόνο ο ήχος. Η φωνή του Μάρκου Βαλαβάνη μετά βίας ακουγόταν, ενώ τα πλήκτρα του δεν ακούγονταν καθόλου! Ήταν το μοναδικό μελανό σημείο της εμφάνισής τους, που κατά τα άλλα ήταν εκπληκτική.


MARAUDER


Δεύτερη φορά που επισκέπτονται το νησί μας οι Marauder, αυτή τη φορά με το νέο τους album "Elegy of Blood" στις αποσκευές τους. Η ώρα είχε πάει ήδη αργάμιση, η κούραση μας είχε καταβάλει ήδη, αλλά παρόλα αυτά, οι Marauder μας έκαναν και ταρακουνηθήκαμε αρκετά! Ο ήχος ήταν ελαφρώς καλύτερος. Τουλάχιστον ακούγαμε την φωνή του Αλέξανδρου. Το set list των Marauder ήταν μακροσκελέστατο, είχε σαφής βάση στο "Elegy of Blood" χωρίς όμως να αφήσει εκτός των σημαντικότερα κομμάτια της ιστορίας τους! Ξεκινώντας με το "The Great War" και το "Warriors" το κοινό έμοιαζε σαν να έκανε προθέρμανση αυτού που θα ακολουθούσε. Γιατί αμέσως μετά ακολούθησε το "Free Like an Eagle" και το "Power From the Sky" όπου έγινε χαμός! "Το επόμενο κομμάτι μιλάει για τον μεγαλύτερο στρατηγό που έχει περάσει από αυτόν τον κόσμο" μας ανακοίνωσαν οι Marauder και έσκασε το "Alexandros"! Το επικό αυτό κομμάτι δεν μπορεί να σε αφήσει ασυγκίνητο… Ακολούθησαν "Face the Mirror", "Classics Never Die" και "Crusaders". Στην συνέχεια ακολούθησαν τα "The Return of the Warrior", "Roman Empire", "Born Again", "God's Will" για να κλείσουν με τα "Black Gold" και "in Memory". Φυσικά είχαμε και encore με τα "Hellas – Land of the Immortals", "Heroes Fight Like the Greeks" και "The Greek Revolution Begins".

Οι Marauder παρέδωσαν ένα καταπληκτικό show, αφήνοντας όλο τον κόσμο το δίχως άλλο ικανοποιημένο. Τους αξίζουν πολλά συγχαρητήρια!


Όσον αφορά εμένα, ο αυχένας μου έπαθε μεγάλη ζημιά, η κούραση με είχε καταβάλει και πραγματικά σερνόμουν μέχρι το αυτοκίνητο…


Συνολικά για όλη τη βραδιά θα πω ένα μεγάλο μπράβο για τη διοργάνωση, αλλά και ένα μεγάλο κρίμα για τον ήχο… Ελπίζω να φτιαχτεί κάποτε και αυτό το ζήτημα γιατί είναι κρίμα να μην μπορούμε να απολαύσουμε κάποια συγκροτήματα.

ΣΥΖΗΤΗΣΤΕ ΓΙΑ ΤΟ EVENT ΣΤΟ FORUM ΜΑΣ ΕΔΩ!

Αντώνης "Jey Key" Κατσαρός

Comments