Interview | Sakis Toli - Rotting Christ

Στις 19 Δεκεμβρίου 2012 το Cy-Metal και ο Αλέξανδρος Βακανάς είχαν την ευκαιρία να βρεθούν με τον Σάκη των Rotting Christ μετά τη συναυλία τους (μαζί με τους δικούς μας Blynd) στο Λονδίνο.

Απολαύστε την συνέντευξη:


Καλησπέρα Σάκη, καλωσόρισες στο Cy-Metal. Μεγάλη μας τιμή που σε έχουμε μαζί μας.
Καλησπέρα, εγώ ευχαριστώ για την πρόσκληση.


Σήμερα τελειώνει η περιοδεία σας μαζί με τους Cradle of Filth και τα υπόλοιπα συγκροτήματα. Πώς πέρασαν αυτοί οι 2 μήνες? Αν δεν κάνω λάθος παίξατε και σε Αμερική και Μεξικό ενδιάμεσα. Ποιες ήταν οι εντυπώσεις σας?
Ήταν μακριά περιοδεία, δηλαδή ξεκινήσαμε από την Ολλανδία πριν ενάμιση μήνα περίπου, αλλά μέσα στην περιοδεία κάναμε και δύο off εμείς, την μια φορά παίξαμε σ’ένα φεστιβάλ, το Nuclear War Now, ξαναμπήκαμε στην περιοδεία,
μετά πήγαμε σε κάποια φάση μετά από 20 μέρες Μεξικό, παίξαμε ένα σόου εκεί με τους Sodom, μετά πήγαμε Αμερική και μετά ξαναγυρίσαμε στην περιοδεία και τώρα είμαστε στην ευχάριστη θέση να την τελειώνουμε εδώ στο Λονδίνο.

Επιστροφή πίσω στην Ελλάδα τώρα για διακοπές?
‘Διακοπές’ δεν υπάρχουν αυτές οι λέξεις. Λίγο θα δούμε τους δικούς μας και μετά αρχίζουμε προετοιμασία για το promotion του νέου δίσκου, για την παγκόσμια περιοδεία που θα ακολουθήσει μετά. 

Η επιλογή να επιστρέψετε στα πρώτα ντέμο πώς προέκυψε? Το κοινό πως ανταποκρίθηκε?
Εντάξει, σίγουρα μερικοί κοιτάνε με ανοιχτό το στόμα διότι το κοινό είναι και μικρής ηλικίας αλλά εμάς δεν μας ενδιαφέρει, τιμούμε την ιστορία μας και το setlist έχει κομμάτια από όλη μας τη δουλεία.

Είχατε ανακοινώσει πως στο 1000στό σας live στο Nuclear War Now Festival στη Γερμανία θα παρουσιάζοσταν με την αρχική σας σύνθεση και θα παίζατε υλικό από τους πρώτους 3 δίσκους, κάτι τελικά που δεν έγινε. Να ελπίζουμε πως κάποτε θα γίνει όμως?
Ναι δεν έκατσε. Λίγο δύσκολο όμως γιατί τα παιδιά έχουν ακολουθήσει ένα άλλο δρόμο και τα πάνε πολύ καλά. Τώρα δουλεύουμε με νέα παιδιά, είμαστε ευχαριστημένοι, με μία καλή ομάδα και πιστεύω ότι θα συνεχίσουμε έτσι. 

Καινούριο line up, καινούρια μέλη...
Ναι, ο Γιώργος(κιθάρα) και ο Βαγγέλης(μπάσο) και θα δούμε με τον καιρό αν θα μείνουν μόνιμα. Παίζουμε μαζί, είμαστε μια πολύ καλή παρέα, έχουμε πραγματικά εξελίξει το setlist μας. Πραγματικά ο κόσμος κάθε βράδυ μας λέει ότι οι Rotting Christ είναι πιο φρέσκοι από ποτέ και αυτό μας τιμά πάρα πολύ, μετά από 20 χρόνια να λέει κάποιος αυτό το πράγμα. 

Παρουσιάστηκε την περασμένη εβδομάδα το εξώφυλλο του καινούριου δίσκου μαζί με τους τίτλους των τραγουδιών, Κατά τον Δαίμονα του Ἐαυτοῦ λοιπόν, 1η Μαρτίου. Ακούσαμε και χθες το πρώτο κομμάτι του άλμπουμ ‘In YumenXibalba’, εγώ προσωπικά το βρήκα κάπως περίεργο αλλά με τον trademark ήχο Rotting Christ. Υπάρχει κάποιο concept στο οποίο δούλεψες πάνω?  
Όλος ο δίσκος είναι περίεργος και είναι ένα βήμα διαφορετικό όπως συνηθίζουμε να κάνουμε κάθε φορά με τους δίσκους μας. Ο δίσκος αναφέρεται σε σκοτεινές θεότητες από κάθε αρχαίο πολιτισμό. 

Υπάρχει μέσα και ένα cover και μια guest συμμετοχή, σωστά?
Ναι το cover είναι μία κατάρα Τρανσυλβανίας (Cine iubeşte şi lasă). Η guest συμμετοχή είναι μία τραγουδίστρια με την οποία έιχαμε μια πολύ καλή συνεργασία.

Έχεις δηλώσει πως ο καινούριος δίσκος θα είναι αρκετά πιο σκοτεινός και ατμοσφαιρικός. Να περιμένουμε δηλαδή κάτι διαφορετικό από τις τελευταίες κυκλοφορίες? Ίσως κάτι πιο κοντά στα πρώτα άλμπουμς?
Η ατμόσφαιρα ναι, όχι το παίξιμο. 

Θα υπάρξει κάποια περιοδεία φαντάζομαι μετά την κυκλοφορία? Η Κύπρος είναι στα σχέδια?
Ναι, ναι κατευθείαν την επόμενη μέρα παίζουμε Πράγα. Σίγουρα θα ρθούμε, αν είναι δυνατόν!

Τον περασμένο Μάιο κυκλοφορήσατε ένα σπλιτ με τους Negative Plane. Πως προέκυψε αυτή η συνεργασία? Το single έγινε ανάρπαστο πάντως!
Ναι έγινε ανάρπαστο και αυτό ήταν  και ο σκοπός μας. Μας αρέσει πολλές φορές να κάνουμε κάποιες επιστροφές στο παρελθόν, δηλαδή να κυκλοφορούμε 7ιντζα, γιατί έτσι μεγάλωσαμε η γενειά μας. Μας αρέσει πάρα πολύ αυτό το occult στοιχείο και πιστεύω ότι ήταν μια καλή ευκαιρία για μας να γράψουμε ένα soundtrack, ένα κομμάτι για ένα συγκεκριμένο βιβλίο, ‘Sex with the Demons’ το λένε και προέκυψε το σπλιτ το οποίο είμαστε περήφανοι που το κυκλοφορήσαμε.

Με τους Thou Art Lord, τι δεδομένα ισχύουν αυτή τη στιγμή? Ακούσαμε ένα καινούριο κομμάτι πριν λίγους μήνες. Θα υπάρξει καινούρια κυκλοφορία σύντομα ή ακόμα και συναυλίες?
Τους κυνηγάω να κάνουμε κάτι επιτέλους! Σύντομα θα κυκλοφορήσουμε κάτι. Για live, είδωμεν, ελπίζω να δεχτούν τα παιδιά, μακάρι να τους πείσω. 

Μεταξύ όλων αυτών των υποχρεώσεων (ηχογραφήσεις, δίσκοι, περιοδείες κτλ) βρίσκεις χρόνο για σένα?
Όχι! Δυστυχώς δεν βρίσκω χρόνο για μένα καθόλου διότι έχω πάρει όλα στο κεφάλι μου, όλες τις υποχρεώσεις μου και έχω ελάχιστο χρόνο για μένα αλλά πραγματικά ανταμοίβομαι όταν ο κόσμος απ’όλα τα μέρη της γης που μου λέει ‘Σάκη η μουσική σου μ’άγγιξε’ ή ‘Το σόου που παίξατε σήμερα ήταν πολύ καλό’. Αυτό με παρηγορεί πάρα πολύ και μου δίνει ώθηση να συνεχίζω αυτο που κάνω, έστω κι αν είναι δύσκολο διότι ο δρόμος δεν είναι σπαρμένος με λουλούδια αλλά με αγκάθια. Μπορεί εσύ να μην είσαι σε αυτή τη φάση αλλά σίγουρα έχει πάρα πολλές δυσκολίες. Έχει 2 μήνες να κοιμηθώ κανονικά σαν άνθρωπος. Κοιμόμαστε σε λεοφορεία, μέχρι και σε αεροδρόμια κάτω στο πάτωμα. Αλλά συνεχίζουμε να κρατάμε τη σημαία ψηλά. Χαίρομαι πάρα πολύ όταν μας λένε ότι είστε απ’την Ελλάδα γιατί πραγματικά η πατρίδα μας αυτό τον καιρό περνάει δύσκολα και θέλουμε να δείξουμε ότι η Ελλάδα δεν είναι μια χώρα διευθαρμένη κτλ αλλά παράγει κάτι. Ότι μπορούμε κάνουμε, κρατάμε την σημαία ψηλά.  

Έχεις χρόνο να ασχοληθείς καθόλου με την υπόλυπη μεταλ σκηνή? Υπάρχει κάποια(ή κάποιες) μπάντα που να σε εντυπωσιάζει?
Φυσικά και ακούω! Δύσκολα, πραγματικά βγαίνουν τόσα πολλά αλλά βλέπω την Ελληνική σκηνή να καλπάζει. Τα τελευταία χρόνια ειδικά οι μπάντες πάνε στο εξωτερικό, πάνε περιοδείες, αυτό είναι πάρα πολύ καλό.

Πιστεύεις πως ακόμα υπάρχει ζουμί ή έχει χαθεί η ουσία?
Η ουσία έχει χαθεί με την παγκοσμιοποίηση και την ευκολία πρόσβασης στην μουσική. Έιναι δύσκολο να βγει κάτι και να με αγγίξει ατμοσφαιρικά ή όπως γινόταν παλιά. Αλλά σίγουρα οι μπάντες που βγαίνουνε είναι αξιόλογες και καλό είναι να τους δώσεις προσοχή, ειδικά στις ελληνικές μπάντες. 

Έχεις φανταστεί ποτε τη ζωή σου χωρίς τους Rotting Christ? Μετά από 25 χρόνια παρουσίας στη σκηνή, τί έχει αλλάξει για σένα, όσον αφορά τον ενθουσιασμό. Κακά τα ψέματα, οι προτεραιότητες αλλάζουν με τα χρόνια.
Προσπάθησα μερικές φορές και είδα εφιάλτες. Όποταν δυστυχώς ή ευτυχώς θα είμαι μέχρι το τέλος εκεί πέρα. Ασφαλώς και αλλάζουν αλλά κοίτα να σου πω, όχι και πολύ. Πρώτη προτεραιότητα είναι η μπάντα. Μπήκαν και άλλοι παράγοντες, οικογένεια, παιδί, αλλά έχω φροντίσει να τα ισοζυγίζω. Δεν είναι όπως παλιά που έφευγα και δεν με ενδιέφερε. Τώρα πίσω μου έχω πολύ κόσμο που με περιμένει και αυτή τη φορά είναι λίγο πιο δύσκολο. 

Αν μπορούσες να αλλάξεις ή να κάνεις διαφορετικά κάτι στην πορεία των Rotting Christ  μέχρι τώρα τι θα άλλαζες? Έχεις μετανιώσει για αποφάσεις στο παρελθόν?
Θα άλλαζα μερικά συμβόλαια που έχω κάνει. Έκανα συμβόλαια με εταιρίες που με αφήσανε άφραγκο εντός παρενθέσεως, τόσα χρόνια ενώ έχω πουλήσει τόσους δίσκους, πραγματικά δεν έχω πάρει τίποτα. Αυτό θα μπορούσα να το αλλάξω αλλά κατά τ’άλλα αφήνω τη ζωή μου να κυλάει έτσι όπως είναι διότι υπάρχει λόγος για όλα τα άσχημα που έρχονται. Γίνεσαι καλύτερος μέσα απ’αυτά και θωρακίζεσαι. Και τώρα πιστεύω ότι είμαι αρκετά θωρακισμένος αν με ενοχλήσει κάτι. 

Σ’ευχαριστώ Σάκη για το χρόνο που μας αφιέρωσες.
Εγώ ευχαριστώ Αλέξανδρε, πραγματικά ελπίζω να συνεχίζετε έτσι και στην Κύπρο και θα τα πούμε ξανά το καλοκαίρι.