Live Report | Funeral Worship Festival | 19 Feb 2016 | Exantas | Nicosia Cyprus




«Ανιερότης, Ανιεροτήτων, τα πάντα Ανιερότης»! Τάδε έφη Μιχαήλ Μπενίτος ο 2ος εν έτη 2016, εξερχόμενος τας πύλας της μουσικής σκηνής Εξάντας, μετά το πέρας του 1ου Funeral Worship FestivalΤο πρώτο στο είδος του φεστιβάλ που έλαβε χώρα στο νησί (τουλάχιστο στην τελευταία δεκαετία που προσωπικά ακολουθώ), και δεν έλειπε τίποτα. Τα είχε όλα: λιβάνι, σκότος, εγκάρσιες αρτηριοτομές, corpse-paint, κηροπήγια, θλίψη, πόνο, κραυγές και ξεσπάσματα, κλαυθμούς και οδυρμούς, σκελετωμένα πτώματα σε κατάσταση αποσύνθεσης, κρανία επί πασσάλων, και μια μυσταγωγία-φόρος τιμής στον εξ’αποδώ, Άρχον του Κάτω Κόσμου.


Με line-up αποτελούμενο από τρεις τοπικές μπάντες και δύο εξ Ελλάδος ορμώμενες, το 1ο Funeral Worship Festival ξεκίνησε λίγο μετά τις 8μμ το βράδυ της Παρασκευής 19 Φεβρουαρίου 2016, υπό την διαολική αιγίδα της Deathhammer Records. Κάνοντας το μικρό νησί της Μεσογείου να μοιαζει με Νορβηγία στις αρχές του ’90, το ανίερο Black Metal που αντήχησε στους εγκεφαλικούς φλοιούς των 100+ παρευρισκομένων, χάραξε μία νέα πορεία για την τοπική σκηνή.

Το φεστιβάλ άνοιξαν οι Ελλαδίτες Isolert, ένα νεοσυσταθέν συγκρότημα από τη Θεσσαλία, οι οποίοι κυκλοφόρησαν ενα Demo τριών κομματιών τον προηγούμενο χρόνο. Αγνό, ατόφιο μπλακ μεταλ, όπως καθορίστηκε προ ετών στις παγωμένες πεδιάδες της Σκανδιναβίας. Το Setlist της μπαντας ειχε ως εξής:
Setlist Isolert:
  1. Intro (Doomed)
  2. Your Hypocrisy
  3. Empty Memory (Hate for Mankind)
  4. Blood Painted Sky 
  5. War (Burzum Cover) 
  6. The Dance of Tormented Spirits
  7. Frozen Mist
  8. No Hope,No Light...Only Death


Ακολούθως ανέβηκαν στη σκηνή οι Κύπριοι Mortem Atra. Με ένα περίεργο θα έλεγε κανείς μουσικό στυλ, το οποίο αμφιταλαντεύεται μεταξύ των ειδών Gothic, Doom, Death και Black, το εξαμελές πλήρωμα των Mortem Atra απόδωσε ένα ενδιαφέρον show επι της σκηνής. Άξιο μνείας χρήζει κατ’εμέ η φωνή του τραγουδιστή, την οποία και ανάφερα ξανά σε ένα προηγούμενο review πριν χρόνια, όταν οι Frozen Illusion έπαιξαν στο Metal Noise το 2011. Η μπάντα εκτός από τα δικά της κομμάτια, έκανε και μία διασκευή στο Luna των Moonspell.
Setlist Mortem Atra:
  1. Frozen Illusion
  2. The Puppet
  3. Voice
  4. Bloodflower
  5. Superstitious Breath
  6. Luna
  7. Harmful Obsession


Τη σκυτάλη στην εξύμνηση των ορδών της κολάσεως έλαβαν στη συνέχεια οι Ελλαδίτες Human Serpent. Οι βλάσφημοι μισάνθρωποι απ’την Λαμία φρόντισαν να διαολοστείλουν τους απανταχού χριστιανούς με ένα αξιόλογο, setlist, στο οποιο περιέλαβαν κομμάτια από τα 2 άλμπουμ της μπάντας.
Setlist Human Serpent:
  1. The world in coffins
  2. Starving void upon earth
  3. The gradual immersion in nihilism
  4. I am a misanthrope
  5. Mass graves for mankind
  6. Grief

Μετά από μία απουσία 2+ χρόνων, ήρθε η ώρα για την επιστροφή των Λεμεσιανών Frozen Winds! Με ενα ελαφρώς τροποποιημένο line-up, η ανανεωμένη μπάντα ανέβηκε επί σκηνής και μεταλαμπάδευσε απαγορευμένη γνώση, σαν αυτη που με αίμα υπάρχει γραμμένη στα «Prophets with Distorted Faces» και «Luciferian Calls».  Κλασσικά δεν έλειπε από το σετλιστ και το σήμα κατατεθέν της μπάντας στις ζωντανές εμφανίσεις της, η διασκευή στο Freezing Moon των Mayhem.
Setlist Frozen Winds:
  1. The Watcher
  2. Abomination Devine
  3. Freezing Moon
  4. Paternal Triumverate

Το κλεισιμο της τελετουργίας ανατέθηκε στους Temple of Evil, μια μπάντα που είχαμε την τιμή σαν Cy-Metal.com να φιλοξενήσουμε στο Cyprus Metal Scene United, 5 χρονια πριν. Οι Temple of Evil κυκλοφόρησαν επίσημα τον περασμένο μήνα τον ντεπούτο δίσκο τους με τίτλο “The 7th Awakening”, τον οποίο και έπαιξαν ολόκληρο χθες βράδυ, κάτω από μια μεθυστική και σκοτεινή ατμόσφαιρα. Η μπάντα φάνηκε οτι έχει εδραιωθεί πλέον σε ένα σταθερό κοινό στην Κύπρο, και με βάση τα όσα review διαβαζουμε ανά το παγκόσμιο, δεν θα με εκπλήξει να δω την μπάντα σύντομα και σε μεγάλα Ευρωπαϊκά φεστιβάλ.
Setlist Temple Of Evil:
  1. Initiation
  2. Illvminatio Tenebrarvm
  3. ...on Devil's Wings
  4. Chalice of Impure Bood
  5. The Book of Shadows
  6. Necromancer's Mystical Conjuration
  7. The 7th Awakening
  8. One Last Breathless Sigh for Everlasting Rest

Ένα αρνητικό της βραδιάς: ο ήχος του Εξάντα. Η άμεση ανάγκη για βελτίωση φάνηκε από την πρώτη νότα του φεστιβαλ μέχρι και την τελευταία.

Ένα θετικό: η παρουσία ατόμων των οποιων το Black Metal δεν ειναι και ιδιαιτερα στις προτιμήσεις τους. Αυτό δείχνει πως κάτι καλό γίνεται ;)

Εν κατακλείδι, μια ενδιαφέρον βραδιά, κάτι ασυνήθιστο για την κλειστή κοινωνία της Κύπρου, με αξιολογες εμφανίσεις από 5 ανερχόμενες μπάντες στο χώρο.

HAIL SATAN


Μιχάλης “Starchild” Μπενάκης

20 Φεβρουαρίου 2016

Comments