Interview | Manos "Arkhon Sakrificer" Falelakis - TEMPLE OF EVIL (March, 2017)

Είναι γεγονός πως η black metal σκηνή στο νησί μας έχει αναζωπυρωθεί σε μεγάλο βαθμό τα τελευταία χρόνια. Γι’ αυτό και ήρθαμε σε επαφή με τον Μάνο Φαλελάκη από τους Temple of Evil για μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης.

Photo: Maria Andronikou

ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΜΑΝΟ ΚΑΙ ΚΑΛΩΣΗΡΘΕΣ ΣΤΟ CY-METAL.COM
Χαίρε Ανδρέα. Ευχαριστώ πολύ για την πρόσκληση.

ΝΑ ΤΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ. ΠΩΣ ΚΑΙ ΠΡΟΗΛΘΕ Η ΙΔΕΑ ΤΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΤΩΝ TEMPLE OF EVIL; ΑΠΟ ΠΟΥ ΕΜΠΝΕΥΣΤΗΚΑΤΕ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΗΣ ΜΠΑΝΤΑΣ; ΓΕΝΙΚΑ ΝΑ ΜΑΘΟΥΜΕ ΠΩΣ ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ ΟΛΑ.
Το βάπτισμα του πυρός για την δημιουργία της μπάντας έγινε στα μέσα του 2008. Η ιδέα αυτή περιστρεφόταν για αρκετό χρονικό διάστημα στο μυαλό μου καθώς αναζητούσα μια διέξοδο αυτοέκφρασης των συναισθημάτων αλλά και των ενδόμυχων σκέψεών μου. Το όνομα προήλθε από ένα φίλο ο οποίος ήτανε παρών στις πρώτες πρόβες εμπνευσμένος από την μουσική της μπάντας. Το υιοθετήσαμε αμέσως αφού θεωρήσαμε ότι αντικατοπτρίζει επακριβώς το σκοτεινό συναίσθημα και την ατμόσφαιρα που πρεσβεύει η μουσική της μπάντας.

H ΠΡΩΤΗ ΣΑΣ ΕΠΙΣΗΜΗ ΖΩΝΤΑΝΗ ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΗΤΑΝ ΤΟ 2010 ΣΤΟ POWER OF THE NIGHT FESTIVAL V ΣΤΗ ΛΕΥΚΩΣΙΑ ΣΩΣΤΑ; ΠΩΣ ΗΤΑΝ Η ΔΙΚΗ ΣΑΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΣΑΣ ΕΠΑΦΗ ΜΕ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ;
Να μου επιτρέψεις να σε διορθώσω λιγάκι εδώ. Η εμφάνιση που αναφέρεσαι ήταν η δεύτερη μας ζωντανή εμφάνιση. Ουσιαστικά η πρώτη επίσημη εμφάνιση της μπάντας ήταν σε ένα τοπικό live λίγες μέρες πριν το Power of the Night FESTIVAL V γνωστοποιώντας έτσι, την ύπαρξη της μπάντας. Η πρώτη μας αντίδραση τότε ήταν αρκετά ενθουσιώδης αφού παρουσιάσαμε για πρώτη φορά το υλικό μας ζωντανά αλλά και λόγω της ένθερμης υποστήριξης από τον κόσμο.

ΑΡΧΙΚΑ, ΜΟΥΣΙΚΑ ΒΡΙΣΚΟΣΑΣΤΑΝ ΣΤΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΤΟY DEATH/THRASH ΗΧΟΥ. ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΑΤΕ ΤΟΤΕ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΚΟΜΜΑΤΙ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΜΕ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ‘’LORD OF DEATH’’. ΟΙ TEMPLE OF EVIL ΣΗΜΕΡΑ, ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΙ ΕΝΤΕΛΩΣ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ. ΜΠΗΚΑΤΕ ΣΕ ΜΙΑ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ, ΤΟ ΒLACK METAL. ΤΙ ΣΑΣ ΟΔΗΓΗΣΕ ΣΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΑΛΛΑΓΗ;
Όταν βαδίζαμε στα πρώτα χνάρια δημιουργίας της μπάντας υπήρξε ένα πληθωρικό φάσμα διάφορων επιρροών από τον ακραίο ήχο έτσι το τελικό αποτέλεσμα της παρθενικής απόπειρας της κυκλοφορίας του κομματιού που αναφέρεις ήταν ένα αμάλγαμα όλων αυτών των επιρροών. Η έσχατη κατάληξη στο black metal υπήρξε αυθόρμητη και παντελώς φυσική. Το black metal για εμάς είναι ο ιδανικός αντικαθρεφτισμός της εξωτερίκευσης των ατομικών μας πιστεύω και της ολοκληρωτικής προσωποποίησης του ενδότατου μας ‘’είναι’’.

ΠΩΣ ΒΛΕΠΕΤΕ ΤΗΝ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΣΑΣ ΑΥΤΗ;
Η ανταπόκριση του κόσμου υπήρξε άκρως θετική αφού μας στήριξε εγκάρδια σε αυτή τη μετάβαση και είμαστε ευγνώμονες για αυτό. Βέβαια όταν πρόκειται για τη μουσική μας, κανείς πέραν του εαυτού μας δεν έχει καταλυτικότερο λόγο. Δηλαδή ακόμα και αν δεν υπήρχε η ανάλογη στήριξη δεν θα αλλάζαμε ύφος καθώς ακολουθούμε την δική μας πλεύση ελευθερίας και δεν είναι απώτερος σκοπός η ικανοποίηση των πάντων γιατί αυτό θα οδηγούσε σε ιδεολογικό φραγμό και πνευματικό ευνουχισμό.

ΟΚΤΩ ΟΛΟΚΛΗΡΑ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΣΑΣ, ΕΧΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ ΤΟΥ ΝΤΕΜΠΟΥΤΟΥ ΣΑΣ ALBUM ΑΠΟ ΤΗΝ DEATHHAMMER RECORDS. ΠΩΣ ΠΡΟΕΚΥΨΕ ΤΟ ΒΑΠΤΙΣΜΑ ΤΟΥ ‘’ΤΗΕ 7th AWAKENING’’;
Η ενσάρκωση του τίτλου ‘’The 7th Awakening’’ προήλθε από το ομώνυμο κομμάτι του δίσκου το οποίο στιχουργικά βασίζεται σε ένα όραμα που βίωσα προσωπικά απ’ όπου εμπνεύστηκα σε συνδυασμό με τη μελέτη διάφορων θεμάτων που μου κεντρίζουν το ενδιαφέρον. Επίσης συμβολίζει και τα χρόνια ύπαρξης της μπάντας καθώς γράφτηκε και κυκλοφόρησε σε ψηφιακή μορφή το 2015.


ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΡΩΤΕΣ ΝΟΤΕΣ ΤΗΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ ΤΟΥ ΔΙΣΚΟΥ Ο ΑΚΡΟΑΤΗΣ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΙ ΠΩΣ ΕΡΧΕΤΑΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΟΣ ΜΕ ΣΚΟΤΕΙΝΟ ΥΛΙΚΟ. ΑΠΟ ΠΟΥ ΠΡΟΕΡΧΕΤΑΙ Η ΕΜΠΝΕΥΣΗ ΤΗΣ ΣΥΓΓΡΑΦΗΣ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΙΩΝ; ΕΙΣΤΕ ΕΠΗΡΕΑΣΜΕΝΟΙ ΑΠΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΕΣ ΜΠΑΝΤΕΣ ΤΟΥ ΧΩΡΟΥ;
Photo: Maria Andronikou
Αναμφίβολα διακατέχει τον καθένα από εμάς μια ευρεία γκάμα μουσικών επιρροών και προτιμήσεων η οποία μας επηρεάζει και συνάμα μας εμπνέει. Αστείρευτη έμπνευση αντλείται σαφέστατα και από τα καθημερινά μας βιώματα. Η συνθετική και συγγραφική δημιουργία αποτελεί ένα αδιάσπαστο στοιχείο ζωτικής σημασίας, καθώς μετουσιώνει την γενικότερη φιλοσοφία της μπάντας. Δεν ακολουθούμε κάποια πεπατημένη συνταγή γιατί η πεμπτουσία της έμπνευσης πηγάζει από τις εμπειρίες μας αβίαστα αναλόγως της πνευματικής διέγερσης που βρίσκεται ο καθένας μας ξεχωριστά. Η εξωτερίκευση και η δραματοποίηση του εσώτερού μας μέσω της μουσικής μας εμφορούνται από αρραγείς δεσμούς καθώς είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με την ολοκληρωτική απελευθέρωση των συναισθημάτων μας. Όσο αφορά το δεύτερο σκέλος της ερώτησης, είμαστε επηρεασμένοι από μπάντες διάφορων ειδών με ιδιαίτερη έμφαση στις μπάντες από την black metal σκηνή.


ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΡΙΤΙΚΕΣ ΠΟΥ ΛΑΒΑΤΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΙΣΚΟ; ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΕ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΕ ΚΑΣΕΤΑ ΚΑΙ ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΚΑΙ Η ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ ΤΟΥ ΚΑΙ ΣΕ ΒΙΝΥΛΙΟ. ΠΕΣ ΜΑΣ ΛΙΓΕΣ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ ΓΙΑ ΑΥΤΑ. ΥΠΑΡΧΕΙ Η ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ;
Σε γενικές γραμμές οι κριτικές που έλαβε ο δίσκος ήταν θετικές και πολύ ενθαρρυντικές όπως επίσης και η ανταπόκριση του κόσμου. Ναι η κασέτα κυκλοφόρησε σε περιορισμένη έκδοση 100 αντιτύπων στις 16 Δεκεμβρίου 2016 μέσω των εταιρειών III Damnation Productions και Deathhammer Records. Το βινύλιο θα βγει μέσω των εταιρειών Blood Harvest Records και Deathhammer Records και αναμένεται να κυκλοφορήσει γύρω στον Απρίλη-Μάη αν και δεν μπορώ να πω με σιγουριά καθώς αναμένουμε ενημέρωση και τελειωτική ημερομηνία κυκλοφορίας. Θα κυκλοφορήσει συνολικά σε 300 αντίτυπα (100 χρυσά και 200 μαύρα) και θα περιέχουν και οι 2 εκδόσεις ένα έγχρωμο ένθετο.

Η ΠΡΩΤΗ ΣΑΣ ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΕΓΙΝΕ ΤΟΝ ΜΑΙΟ ΤΟΥ 2016, ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ, ΣΤΗ ΣΟΦΙΑ. ΕΝΑ ΑΡΚΕΤΑ ΜΕΓΑΛΟ ΒΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΣΑΣ. ΠΩΣ ΣΑΣ ΦΑΝΗΚΕ Η ΕΞΟΡΜΗΣΗ ΑΥΤΗ; ΗΤΑΝ ΘΕΤΙΚΗ Η ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ;
Η εξόρμηση αυτή ήταν πολύ σημαντική για εμάς καθώς αποτέλεσε και την παρθενική μας εμφάνιση στο εξωτερικό. Τρομερή εμπειρία και αξέχαστες αναμνήσεις θα μας συντροφεύουν πλέον εφ’ όρου ζωής. Η ανταπόκριση παρά την χαμηλή προσέλευση ήταν πολύ θετική γεγονός που θα μας οδηγήσει ξανά σύντομα στην καρδιά της Βουλγαρίας.

ΠΕΣ ΜΑΣ ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΩΤΕΣ ΣΑΣ ΕΜΦΑΝΙΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. ΣΧΟΛΙΑ, ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ, ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ ΚΤΛ.
Για τις εμφανίσεις στην Ελλάδα δεν ξέρω αν μπορώ να βρω τα κατάλληλα λόγια για να περιγράψω και να μεταφέρω πλήρως τα συναισθήματά μου. Πραγματικά οι εμφανίσεις αυτές χάραξαν ανεξίτηλες αναμνήσεις στο μυαλό μας καθώς ήταν ό,τι καλύτερο βιώσαμε μέχρι στιγμής ως μπάντα. Πέραν του ότι μας στήριξε ο κόσμος στο έπακρον, πράγμα που το εκτιμάμε απεριόριστα, οι διοργανωτές και οι άλλες μπάντες που συμμετείχαν σε αυτήν τη σύναξη ήταν τόσο φιλικοί και προσιτοί καθιστώντας την όλη εμπειρία αψεγάδιαστη και μοναδική.

ΕΧΕΤΕ ΜΟΙΡΑΣΤΕΙ ΤΗΝ ΣΚΗΝΗ, ΜΕTAΞΥ ΑΛΛΩΝ, ΜΕ ΜΕΓΑΛΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΤΟΥ ΧΩΡΟΥ ΟΠΩΣ MGLA, AKERCOCKE, SEPTICFLESH. ΤΙ ΕΜΠΕΙΡΙΕΣ ΑΠΟΚΤΗΣΑΤΕ ΑΠΟ ΑΥΤΟ;
Οι εμπειρίες που αποκομίσαμε απ’ όλες τις συμμετοχές μας στα live θα τις χαρακτήριζα παιδευτικές καθώς μαθαίνουμε από αυτές και προσπαθούμε να γινόμαστε όσο το δυνατόν καλύτεροι κάθε φορά που ολοκληρώνεται ή επίκειται ένα live.

ΕΙΝΑΙ ΦΑΝΕΡΟ ΠΩΣ ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΙΑ ΑΝΟΔΟΣ ΣΤΗΝ BLACK METAL ΣΚΗΝΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΧΡΟΝΙΑ. ΠΕΡΥΣΙ ΙΔΡΥΣΑΤΕ ΕΝΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ, ΣΤΟ ΟΠΟΙΟ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΤΟΠΙΚΕΣ ΚΑΙ ΞΕΝΕΣ ΜΠΑΝΤΕΣ ΤΟΥ ΑΚΡΑΙΟΥ ΗΧΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΟΝΟΜΑΣΑΤΕ FUNERAL WORSHIP FESTIVAL. ΦΕΤΟΣ ΛΑΜΒΑΝΕΙ ΜΕΡΟΣ Η 2η ΕΚΔΟΧΗ ΤΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ. ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΣΚΟΠΟΣ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟΥ ΘΕΣΜΟΥ; ΤΟ ΒΛΕΠΕΤΕ ΝΑ ΕΧΕΙ ΜΕΛΛΟΝ; ΣΗΚΩΝΕΙ ΤΟ ΚΛΙΜΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΚΑΤΙ ΤΕΤΟΙΟ;
Σε ευχαριστώ που στα πλαίσια αυτής της ήδη ενδιαφέρουσας συνέντευξης ανέφερες και το Funeral Worship Festival. Λοιπόν ο σκοπός αυτού του θεσμού είναι απλός. Στοχεύει στην προώθηση και στην στήριξη της εγχώριας και όχι μόνο extreme metal σκηνής. Δεν μπορώ να γνωρίζω αν όντως ‘’σηκώνει’’ το κλίμα της Κύπρου κάτι τέτοιο αλλά για την ιστορία το φεστιβάλ έλαβε σάρκα και οστά το Φεβρουάριο του 2016 και το στήριξε ο κόσμος για αυτό και φέτος συνεχίζει δυναμικά αφού συμμετέχουν οι εξαιρετικά ανερχόμενοι Bolzer -αν και έχουν ήδη καθιερωθεί ως- μια από τις καλύτερες μπάντες του black/death metal. Το φεστιβάλ το πλαισιώνουν οι Akrotheism από Ελλάδα, οι Godblood, οι Nekhrah και εμείς από την τοπική σκηνή. Όσο το στηρίζει ο κόσμος δεν υπάρχει κανένας λόγος να πάψει να υφίσταται αυτός ο θεσμός. Για περισσότερες λεπτομέρειες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αποταθούν στην επίσημη σελίδα του φεστιβάλ στο facebook.

ΕΧΕΙ ΒΓΕΙ ΕΠΙΣΗΜΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΑΣ ΣΤΟ RITES OF THE BLACK MASS II ΣΤΟ ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ, ΤΗΣ ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ. ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ ΠΛΑΝΑ ΤΩΝ ΤΕMPLE OF EVIL; ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙΝΟΥΡΙΟ ΥΛΙΚΟ; ΤΙ ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΟΙ ΟΠΑΔΟΙ;
Ναι είναι μεγάλη τιμή για εμάς να συμμετέχουμε στο Rites of the Black Mass ΙΙ. Επόμενα σχέδια εκτός του προαναφερθέντος φεστιβάλ και του Funeral Worship Festival ΙΙ θα επιστρέψουμε, όπως ανέφερα και πριν, στη Βουλγαρία στο Autumn Souls of Sofia Festival ΙΙΙ. Καινούριο υλικό σαφώς και υπάρχει, πάνω στο οποίο αρχίσαμε να δουλεύουμε ανελλιπώς και σίγουρα στις επικείμενες εμφανίσεις μας θα παρουσιάσουμε νέο κομμάτι για πρώτη φορά. Οι υποστηρικτές της μπάντας θα ακούσουν ουσιαστικά την φυσική εξέλιξη του ήχου μας.

YΠAΡΧΕΙ ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΘΑ ΗΘΕΛΕΣ ΝΑ ΠΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ MAΣ;
Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον καθένα ξεχωριστά που στήριξε και στηρίζει με οποιοδήποτε τρόπο το όραμα της μπάντας.

ΣΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΟΝΟ ΠΟΥ ΑΦΙΕΡΩΣΕΣ ΣΤΟ CY-METAL.COM
Εγώ σε ευχαριστώ Ανδρέα, ξανά για την πρόσκληση αλλά και για την στήριξη, όπως επίσης, να σε συγχαρώ για την τρομερή δουλειά που κάνεις στο CY-METAL.COM. Τιμή μου που απάντησα σε αυτήν την συνέντευξη.

Andreas Benakis,
March 2017
www.Cy-Metal.com
Photos by Maria Andronikou: facebook.com/mariamandronikou

Temple of evil on facebook: facebook.com/templeofevilband

Cy-Metal.com on facebook: facebook.com/cymetalcom

Comments