Review: ARRAYAN PATH - ΑΡΧΕΓΟΝΟΙ/ARCHEGONOI (2018)


Country: Cyprus
Genre: Heavy/Epic Metal
Release Year: 2018
Label: Pitch Black Records
Format: 2CD
Buy it from: Online Store


Πάνε τώρα χρόνια από την τελευταία απόπειρα συγγραφής μου σχετικά με μουσικά θέματα και νέες κυκλοφορίες. Αυξημένος φόρτος εργασίας και ελάχιστος ελεύθερος χρόνος, σε συνδυασμό με το προσωπικό μου ping-pong μεταξύ χωρών και ηπείρων, με έθεσαν εκτός πεδίου μεταλλικής συγγραφικής μάχης. Είναι όμως κάποιες κυκλοφορίες που αναγκάζουν κάτι τιποτένιους πουθενάδες σαν εμένα να ξετρυπώνουν από τις τρόγλες τους στα απόμερα μπουντρούμια της Νοτιανατολικής Ασίας για να εκθειάσουν ή να κράξουν! Και, γνωρίζοντας κανείς τις προσωπικές μου αγάπες θα περίμενε η αφορμή αυτή να είναι η αναβίωση του Seattle-ικού ήχου με την επιστροφή των Heir Apparent και των Fifth Angel, ή την πρόσφατη κυκλοφορία των αγαπημένων μου Ashbury. Αντιθέτως, η ευθυγράμμιση των πλανητών που έφερε την αρχοντομουτσούνα μου πίσω στο πληκτρολόγιο του εγκωμιασμού έχει άρωμα Ελληνικό.

Ο λόγος, φίλες και φίλοι, αφορά την επικείμενη κυκλοφορία των Κυπρίων Arrayan Path, που φέρει τον τίτλο Αρχέγονοι (Archegonoi) - ένας πολυαναμενόμενος δίσκος, τον οποίο η μπάντα μάς ανακοίνωσε πριν από μερικά χρόνια, υποσχόμενη μια επιστροφή στο "επικό στύλ" της.

Απανταχού οπαδοί του επικού ήχου, δεύτε λάβετε ατσάλι!

Για όσους δεν είναι ιδιαίτερα οικείοι με την ιστορία της μπάντας, να αναφέρουμε απλά ότι μετά από 2 demos στην αρχή της χιλιετίας οι Arrayan Path (τότε Arryan Path), κυκλοφόρησαν το επικό και ιστορικό τους ντεπούτο "Road To Macedonia" το 2004. Ακολούθησαν τα Terra Incognita (2010) και Ira Imperium (2011), στα οποία η μπάντα ενώ διατήρησε το επικό της στοιχείο, εισήγαγε μία μίξη από ανατολίτικα στοιχεία και πιο Power ρυθμούς. Το αποτέλεσμα ήταν μια εντυπωσιακή αναγνωρισιμότητα από τη διεθνή σκηνή, η οποία έφερε την μπάντα σε συναυλίες στο εξωτερικό και τον Νικόλα Λεπτό (Φωνή) να γίνεται ο κύριος τραγουδιστής των θρυλικών Warlord! Με πολλή δουλειά η μπάντα συνέχισε σε μια αδιάκοπη παραγωγή, βλέποντας παράλληλα αλλαγές και στον ήχο και στα μέλη της. Στη τελευταία τριπλέτα κυκλοφοριών των Arrayan Path, αποτελούμενη από τα IV:Stigmata (2013), Chronicles of Light (2016) και το πιο πρόσφατο Dawn of Aquarius (2017) συναντά κανείς μία πληθώρα τροποποιήσεων του ήχου, εισάγωντας αρκετά μοντέρνα στοιχεία χωρίς να αλλοιώνεται όμως ιδιαίτερα ο χαρακτήρας του συγκροτήματος. Η ανακοίνωση ότι η επερχόμενη κυκλοφορία θα έχει επιστροφή στον πρώιμο ήχο του συγκροτήματος ανέβασε ψηλά τις προσδοκίες στους οπαδούς (συμπεριλαμβανομένου και του γράφωντος). Και προς ευχάριστη μου έκπληξη, στην πρώτη ακρόαση του νέου δίσκου, διέκρινα πως η μπάντα κράτησε την υπόσχεσή της.

Έχοντας ακούσει το δίσκο πάρα πολλές φορες (ειλικρινά στο repeat για μέρες), μπορώ να πώ ότι το Αρχέγονοι μπαίνει άνετα στην προσωπική μου λίστα με τις 10 καλύτερες κυκλοφορίες του 2018. Επίσημη ημέρα κυκλοφορίας του δίσκου είναι αύριο ( Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2018).

Στο περιεχόμενο του δίσκου τώρα. Τί να περιμένει κανείς από το Αρχέγονοι? Η απάντηση είναι "Τα πάντα όλα αλα-Arrayan Path". Ο δίσκος -2πλό CD- αποτελείται από 14 στο σύνολο συνθέσεις συμπεριλαμβανομένου και ενός instrumental (Thisbe's Blooded Veil). Στην πλειοψηφία τους οι συνθέσεις είναι μακροσκελείς (>5 λεπτά) σε mid-tempo ρυθμούς με τα επιβλητικά φωνητικά να κυριαρχούν. Εντάσεις και συναισθήματα αυξομειώνονται όσο η ακρόαση εξελίσσεται, παρακινώντας τον ακροατή να αμφιταλαντέυεται σε καταστάσεις ρυθμικού κοπανήματος (Eastern Sands), δακρυρροής (Lion of Amphipolis), δέους (Words of Menelaus), καλπάζουσας φαντασίας (Bellerophon - Forged by the Blacksmith), ανατριχίλας(King of Argos) και ακονίσματος σπαθιών και γυάλισμα πανοπλίας (Thermopylae 480 BC). Τα ανατολίτικα στοιχεία που πρωτοεμφανίστηκαν στο δεύτερο δίσκο της μπάντας εξακολουθούν να υπάρχουν κι εδώ, προσθέτοντας ένα μυστηριακό πέπλο στο σύνολο. Η ωριμότητα της μπάντας διακρίνεται επίσης στην επιλεκτική προσθήκη παραδοσιακών οργάνων όπως ούτι, ντουντούκ και λαούτο. Ο παγκοσμίου πλέον φήμης μουσικός George Kallis, εμπλουτίζει τις συνθέσεις με πλήκτρα, δημιουργώντας την δέουσα ατμόσφαιρα, είτε ώς δευτερέουσα, είτε ώς κύριο θέμα (τα πλήκτρα στο Lion of Amphipolis είναι για πολλά ξύδια).

Η θεματολογία, όπως περιμένει κανείς από τον τίτλο και το εξώφυλλο του δίσκου, επικεντρώνεται στην αρχαία Ελληνική ιστορία και μυθόλογία. Κάτι σαν ένα concept album θα μπορούσαμε να πούμε, χωρίς όμως την ιστορία να ξεδιπλώνεται σε ένα μόνο θέμα.

Επίσης αξιοσημείωτο είναι πως drummer σε όλο το δίσκο δεν είναι άλλος από τον Mark Zonder (Warlord/Fates Warning)!

Τους Arrayan Path αποτελούν οι:
Νικόλας Λεπτός - Φωνητικά
Σωκράτης Λεπτός - Κιθάρες
Χριστόφορος Γαβριήλ - Κιθάρες
Miguel Τραπεζάρης - Μπάσο


“ARCHEGONOI” tracklisting:
A1. Weaving the Web of Destiny
A2. Rod of Asclepius
A3. Seven Against Thebes
A4. Sins of Pandora
A5. The Words of Menelaus
A6. Bellerophon (Forged by the Blacksmith)
A7. Thisbe’s Blooded Veil

B1. Lion of Amphipolis
B2. Blood of the Sphinx
B3. Nemesis
B4. Eastern Sands
B5. Where the Hydra Hides
B6. King of Argos
B7. Thermopylae 480 BC


Review by: Michalis "Starchild" Benakis
29-November-2018

Comments