Live Reports | Sodom Live at Avlea, Nicosia-Cyprus, 27 November 2011

Μας έκαναν κομμάτια…


Κομμάτια μας έκαναν την Κυριακή 27 Νοεμβρίου με τη σαρωτική εμφάνισή τους στη Λευκωσία οι θρύλοι του thrash Sodom. Με ηγέτη φυσικά τον Tom Angelripper στο μπάσο και στα φωνητικά (το μοναδικό αυθεντικό μέλος του συγκροτήματος) το γερμανικό τρίο τίμησε το πλούσιο παρελθόν, αλλά και το τίμιο παρόν του και δεν δίστασε μάλιστα να κάνει μακρινή βουτιά στο ντεμπούτο μίνι-δίσκο του In the Sign of Evil σκορπώντας τον ενθουσιασμό σε όσους επέλεξαν να βρεθούν στην «Αυλαία» την περασμένη Κυριακή. Aν και ο Τοm μας εκμυστηρεύτηκε ένα πόνο στον λαιμό ελέω κρυολογήματος, αυτό δεν είχε κανένα αρνητικό αποτέλεσμα στην απόδοσή του και μαζί με τον Bernemann στις κιθάρες και τον νεοφερμένο Makka στα τύμπανα μάς παρουσίασαν άριστα, αλλά απλά thrash διαχρονικούς ύμνους. Στα βήματα τής απλότητας ενός άλλου τρίου, των Motorhead, τους οποίους μάλιστα τίμησαν πολλάκις οι Sodom, oι Γερμανοί εξαπέλυσαν τη μια «επίθεση» μετά την άλλη σε ένα μακροσκελές thrash πάρτι. Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά…

H κυπριακή σκηνή ανεβαίνει σταθερά
Μετά την αργοπορία στο άνοιγμα της εισόδου που μας έδωσε την ευκαιρία να συνομιλήσουμε με φίλους και γνωστούς, οι Κύπριοι Vomitile ανέλαβαν το ρόλο του ανοίγματος της συναυλίας, «ζεσταίνοντας» το κοινό για τη συνέχεια. Στο μικρό χρονικό διάστημα που είχαν στη διάθεσή τους οι νεαροί μας χάρισαν ένα δυναμικό πρόγραμμα death metal μουσικής με κομμάτια από το αναμενόμενο ντεμπούτο δίσκο τους, όπως μας ενημέρωσαν. Περιορίστηκαν δε αποκλειστικά σε δικά τους κομμάτια: Obliterating Scourge, Warcult, Decapitation of the gods, Bastardocrasy και Repulsive Postured Gangrene.

Τη σκυτάλη πήραν oι επίσης Κύπριοι Blynd που ξεφεύγουν πλέον από τα στενά δεδομένα της κυπριακής σκηνής, κάτι που αποδεικνύουν και οι κριτικές από την Ελλάδα για τις εμφανίσεις τους σε αυτή την περιοδεία των Sodom, αλλά και οι κριτικές ανά το παγκόσμιο για το ντεμπούτο δίσκο τους Τhe Enemy που κυκλοφόρησε το Δεκέμβριο του 2010. Και αν και αναμέναμε να τιμήσουν περισσότερο αυτή την κυκλοφορία, οι Blynd μας ξάφνιασαν επιλέγοντας περισσότερα νέα κομμάτια από τη δεύτερη δισκογραφική τους δουλειά που όπως ανακοίνωσαν από τη σκηνή της «Αυλαίας» θα είναι έτοιμη σε λίγους μήνες.
Με δυναμική και «θράσος» οι Blynd έσπειραν τον πανικό στο κοινό που ξέσπασε τόσο στη διασκευή του Laid to Rest των Lamb of God όσο και στα δικά τους Rage and Mindgames και The Enemy. Συγκεκριμένα οι Blynd έπαιξαν: Arrival Of The Gods, Final Resistance, Never For The Fallen, Laid To Rest (διασκευή Lamb Of God), Rage and Mindgames, Chosen Few, The Enemy.

Οι Sodom τίμησαν το πλούσιο παρελθόν τους
Απλά, αλλά αποτελεσματικά έκαναν την εμφάνισή τους στη σκηνή της «Αυλαίας» μετά από μια μικρή καθυστέρηση οι Sodom σκορπώντας ενθουσιασμό στον κόσμο που ουσιαστικά βρισκόταν εκεί για τους Γερμανούς θρύλους του thrash metal. Με τις προηγούμενες ζωντανές τους εμφανίσεις που προσωπικά είχα την τύχη να βιώσω να φαντάζουν πολύ μακρινές (1999 και 2001) η αναμονή άξιζε τον κόπο.

Οι Sodom δεν ξεχνούν το πλούσιο παρελθόν τους και συνδυάζουν με τον καλύτερο τρόπο τους ύμνους του παρελθόντος με τα νέα κομμάτια τους. Τίμησαν με τον καλύτερο τρόπο το ιστορικό ντεμπούτο μίνι-δίσκο τους του 1984, In the Sign of Evil (Outbreak of evil, Blasphemer, Burst command til war), ενώ την τιμητική του είχε και ο καλύτερος δίσκος τους (Agent Orange, 1989): Agent orange, Remember the fallen, Ausgebombt. Κατά τα άλλα ακούστηκαν από το Obsessed by cruelty (1986) το Proselytism real, από το μίνι-δίσκο Expurse of sodomy (1987) το Sodomy and lust, από το Persecution mania (1987) η διασκευή του Iron fist και το Bombenhagel, από το Better off dead  (1990) το The saw is the law, από το Get what you deserve (1994) τα Eat me! και Sodomized, από το Code red (1999) το The vice of killing, από το M-16 (2001) το ομώνυμο κομμάτι, από το Sodom (2006) το City of God και από το πρόσφατο In war and pieces (2010) το ομώνυμο τραγούδι και το The art of killing poetry.

Mόνοι «παραπονούμενοι» δίσκοι από όπου δεν ακούστηκε νότα τα Tapping the vein (1992), Masquerade in blood (1995) και Til death do us apart (1997), ενώ μόνο παράπονο η απουσία των προσωπικά αγαπημένων Nuclear Winter και Stalinorgel.

Iκανοποιητική η προσέλευση του κόσμου και μάλιστα σε μια περίοδο «δύσκολη» για τέτοια εγχειρήματα ελέω της απουσίας αρκετών φοιτητών στο εξωτερικό και σαφώς αξίζουν συγχαρητήρια στους διοργανωτές που έδωσαν την ικανοποίηση στο κυπριακό κοινό να απολαύσει ένα από τα ιστορικότερα ευρωπαϊκά thrash συγκροτήματα ζωντανά επί σκηνής.

Sodom Setlist
In War And Pieces 
Sodomy And Lust 
M-16 
Outbreak Of Evil 
The Saw Is The Law 
Proselytism Real 
The Art Of Killing Poetry 
Burst Command ‘Till War 
City Of God 
The Vice Of Killing 
Eat Me! 
Blasphemer 
Sodomized 
Agent Orange 
Iron Fist (διασκευή Motorhead) 
Ausgebombt

Remember The Fallen 
Bombenhangel 


Νικόλας Νικόλα

Comments