Live Report | Tribute to NWOBHM - 17 Mar 2012 - at Katakomves - Nicosia Cyprus

Ενωμένη η κυπριακή metal σκηνή
Πραγματικό underground αφιέρωμα για το NWOBHM στις «Κατακόμβες»
Ενα ατέλειωτο πάρτι με διάφορες εκπλήξεις βίωσαν όσοι επέλεξαν το βράδυ της 17ης Μαρτίου να βρεθούν στις «Κατακόμβες» στη Λακατάμεια, όπου ενωμένη η κυπριακή metal σκηνή τίμησε τον ήχο New Wave of British Heavy Metal. Τρεις γενιές Κύπριων μεταλλάδων ενώθηκαν επί σκηνής σε μια πρωτοποριακή συναυλία που έφτιαξαν με μεράκι οι διοργανωτές του ετήσιου Power of the Night φεστιβάλ, δηλαδή τα μέλη των RUST και των Hardraw.


Περισσότερα από 35 μέλη από 20 κυπριακά συγκροτήματα του χώρου τίμησαν στο «καυτό» υπόγειο του ΑΟΛ-Ομόνοια Λακατάμειας συγκροτήματα θρύλους που αναβίωσαν στα τέλη της δεκαετίας του ’70 μέχρι και τα μέσα της επόμενης δεκαετίας τη metal μουσική στη Βρετανία. Κομμάτια από θρύλους της metal μουσικής που στη συνέχεια μεσουράνησαν στην παγκόσμια σκηνή (βλ. Iron Maiden, Saxon κτλ), από μπάντες αδικημένες από την ιστορία (βλ. Holocaust, Diamond Head κτλ), από κρυφά διαμάντια τύπου Virtue, JJ’s Powerhouse και Charger αλλά και «παρασπονδίες» τύπου Motorhead και Judas Priest (που παρά το ταυτόσημο του χρόνου ουδέποτε υπήρξαν μέρος του NWOBHM).

Μια φοβερή βραδιά για την κυπριακή σκηνή σε πραγματικά underground χώρο και ήχο που έστρεψε για λίγες ώρες τις «Κατακόμβες» στις αρχές της δεκαετίας του ’80. O ήχος είχε τα πάνω και τα κάτω του, όπως αναμενόταν σε μια τόσο underground εκδήλωση και ίσως κάπως έτσι να ήταν και για τα ίδια τα συγκροτήματα όταν ξεκινούσαν και έπαιζαν στα τέλη της δεκαετίας του ’70 σε μπιραρίες του ανατολικού Λονδίνου, του Μπέρμιγχαμ και όλης της Βρετανίας. Ηχος ωμός και ένα κοινό που τα έδωσε όλα, ενώ τη σκηνή στις «Κατακόμβες» μοιράστηκαν Κύπριοι μουσικοί από συγκροτήματα από όλα τα παρακλάδια της τοπικής σκηνής: Armageddon (Rev 16:16), Neon Knights, Arrayan Path, Blynd, Crestfallen, En Psixro, Hardraw, Lethal Saint, Metal Blade, RUST, Receiver, Serpent Teeth, Shut Em Down, Solitary Sabred, Stainlesz, Sweet Little Annie, Teror, Vomitile και Zenith.

Τα τραγούδια ένα και ένα, ανεξάρτητα από τις προσωπικές προτιμήσεις τού καθενός έδωσαν το έναυσμα για ένα ατέλειωτο πάρτι σε ένα κατάμεστο χώρο: Seven days of splendour (Jameson Raid), Pandora’s box (Elixir), Emergency (Girlschool), It’s electric (Diamond Head), We stand to fight (Virtue), Blitzkrieg (Blitzkrieg), Axecrazy (Jaguar), Running for the line (JJ’s Powerhouse), Rich city kids (Praying Mantis), Heavy metal mania (Holocaust), Overkill (Motorhead), Black metal (Venom), Desperadoes (Charger), This means war (Tank), Meet me at midnight (Saracen), Gates of Gehenna (Cloven Hoof), Live at the inferno (Raven), Attack attack (Tokyo Blade), Trial by fire (Satan), Angelwitch (Angelwitch), Prowler (Iron Maiden), Hellbound (Tygers of Pan Tang), Cold bitch (Tytan), Witchfinder General (Witchfinder General), Breaking the law (Judas Priest), The spell (Demon), See you in hell (Grim Reaper) και This town rocks (Saxon). Ο ενθουσιασμός του κοινού δε έφερε και μια δεύτερη εκτέλεση στο τέλος του Overkill των Motorhead.


Οι Praying Mantis στο Power of the Night

Την ίδια ώρα από τη σκηνή στις «Κατακόμβες» οι διοργανωτές μας ανακοίνωσαν και το δεύτερο μεγάλο όνομα του έβδομου Power of the Night φεστιβάλ που θα πραγματοποιηθεί στο Πανεπιστήμιο Κύπρου στις 27-28 Ιουλίου. Πρόκειται για τους Praying Mantis, ένα συγκρότημα εκ των πρωτοπόρων του NWOBHM με τον πυρήνα των αδερφών Troy να έχουν μάλιστα κυπριακή καταγωγή. Γεννημένοι από Κύπριο πατέρα και Ισπανίδα μητέρα στο Λονδίνο οι Χριστάκης και Κωνσταντίνος Νεοφύτου με τα καλλιτεχνικά ονόματα Chris και Tino Troy θα βρεθούν το καλοκαίρι στην πατρίδα του πατέρα τους για να κλείσουν την πρώτη μέρα του φεστιβάλ. Την επόμενη μέρα μεγαλύτερο όνομα είναι αυτό των έτερων Βρετανών Cloven Hoof, ενώ για το διήμερο έχουν ανακοινωθεί επίσης μέχρι στιγμής οι Ιταλοί Dark Quarterer, οι Ελληνες Power Crue και οι ντόπιοι Solitary Sabred και Teror.

Εκπληξη με Neon Knights και Armageddon (Rev 16:16)

Στο ενδιάμεσο του αφιερώματος στο NWOBHM οι διοργανωτές επιφύλασσαν και άλλη μια έκπληξη της τελευταίας στιγμής στο κοινό. Στη σκηνή ανέβηκαν οι Neon Knights στις τάξεις των οποίων συμμετέχουν ο Τζίμης Μαυρομάττης, τραγουδιστής των θρυλικών Armageddon (Rev 16:16) και ο Γιάννης Κκολός κιθαρίστας του ίδιου συγκροτήματος επί σειρά ετών. Πέραν από μια διασκευή στο Heaven and Hell των Black Sabbath, οι Neon Knights έπαιξαν και το Last Mile από το ΕP Spoils of Conflict των Κύπριων θρύλων του 1999. Η συνέχεια επεφύλασσε μια ακόμη μεγαλύτερη έκπληξη αφού επί σκηνής βρέθηκαν δυο παλαιότερα μέλη των Armageddon (Rev 16:16) στις κιθάρες οι Κίκης Αποστόλου και Ηλίας Ανδρέου. Σε μια «μίνι» επανασύνδεση πρόγευση τής κατά τα φαινόμενα επικείμενης πραγματικής επανασύνδεσης του συγκροτήματος ο Τζίμης και η παρέα του μας «χάρισαν» τον ύμνο του κυπριακού metal Raiders of Steel από το ομώνυμο EP των Armageddon (Rev 16:16) του 1991.

Νικόλας Νικόλα
(Aπό την Χαραυγή)