It’s just simple Economics…



Τα τελευταία χρόνια, η μέταλ σκηνή της Κύπρου έχει απογειωθεί με μεγάλα βήματα προόδου σε θέμα ποιότητας και επιτυχίας εγχώριων συγκροτημάτων αλλά και στη διοργάνωση συναυλιών/φεστιβάλ με συμμετοχή αρκετών μεγάλων ονομάτων του εξωτερικού, με αποκορύφωμα την συναυλία των Iced Earth τον περασμένο Αύγουστο στο Κούρειο όπου γυρίστηκε και το live DVD  τους. Παραυτα, υπάρχουν ακόμα αρκετά προβλήματα στο τρόπο λειτουργίας μερικών ‘θεσμών’ προκαλώντας συχνά πυκνά διαφωνίες και παράπονα μεταξύ μελών και διοργανωτών. Παρακολουθώντας την κατάσταση και μιλώντας με διάφορα άτομα στον χώρο, θα προσπαθήσω να αναλύσω με απλές θεωρίες της Οικονομίας το ‘πρόβλημα’ που υπάρχει και ποιες είναι οι πιθανές λύσεις.


Η Μέταλ σκηνή είναι μια ακόμα ‘αγορά’ όπου ο κάθε οπαδός (καταναλωτής) στηρίζει(αγοράζει) τα συγκροτήματα/διοργανωτές (προιόν) με διάφορους τρόπους είτε αγοράζοντας τις κυκλοφορίες των είτε πηγαίνοντας στις συναυλίες που διοργανώνονται. Τα προιόντα χωρίζονται σε 2 κυρίως κατηγορίες, στις ανάγκες και στα θέλω.  Οι ανάγκες είναι προιόντα με τα οποία δεν μπορούμε να ζήσουμε χωρίς, και η κατανάλωση τους δεν επηρεάζεται σχεδόν από κανένα παράγοντα π.χ. λεφτά, παραγωγή, χρονική περίοδος. Τα θέλω είναι προιόντα των οποίων η κατανάλωση είναι δευτερεύουσα. Όταν οι ανάγκες έχουν καλυφθεί πλήρως, τότε τα θέλω παίρνουν σειρά με διάφορους παράγωντες να επηρεάζουν την ζήτηση/αγορά τους π.χ. τιμή, συναγωνισμός, κατάσταση οικονομίας κτλ. Στην περίπτωσή μας το Μέταλ είναι ένα προιόν που υπάρχει και στις 2 κατηγορίες. Υπάρχουν δηλαδή οι οπαδοί για τους οποίους το μέταλ είναι ανάγκη και οπαδοί για τους οποίους το μέταλ είναι ψυχαγωγία/μόδα. Πιστεύω πως στην πρώτη κατηγορία υπάρχουν γύρω στα 300-350 άτομα στην κυπριακή σκηνή. Ξέρετε ποιοι είστε, ξέρετε ποιοι είναι κι οι υπόλοιποι... Στην δεύτερη κατηγορία, ο αριθμός ανεβοκατεβαίνει ανάλογα με την μόδα και την περίοδο που βρισκόμαστε.


Ας αντιμετωπίσουμε λοιπόν το Μέταλ, ή πιο συγκεκριμένα μια μέταλ συναυλία σαν ένα προιόν της αγοράς. Η προσέλευση του κόσμου καθώς επίσης και η τιμή καθορίζονται ανάλογα με την ζήτηση και την προσφορά που υπαρχει στην αγορά.  
      Θεωρώ ότι η προσφορά υπάρχει πάντα στην σκηνή οπότε δεν υπάρχει πρόβλημα έλλειψης.    Θα ασχοληθώ με τους κυρίως παράγοντες που επηρεάζουν άμεσα την ζήτηση για μια Μέταλ συναυλία, οι οποίοι είναι οι εξής:

·         Headlining band
·         Τιμή Εισιτηρίου
·         Τοποθεσία/Πόλη
·         Support Bands
·         Συναγωνισμός (Άλλες συναυλίες τις ίδιες μέρες)
·         Πότε έπαιξε/είδα τελευταία φορα το συγκρότημα
·         Προώθηση/Διαφήμιση


Σημαντικό στοιχείο που επιδρά έμμεσα στο προιόν είναι η κατάσταση της οικονομίας στον χώρο. Δεδομένης της ύφεσης που υπάρχει αυτή τη στιγμή στην Κύπρο οι επιπτώσεις δεν μπορούν να μην αγγίξουν και το Μεταλ. 

Η προσφορά τα τελευταία 2 χρόνια έχει αυξηθεί κατακόρυφα με την ζήτηση όμως να παραμένει στα ίδια επίπεδα. Γίνονται συνεχώς συναυλίες, είτε με κυπριακά είτε με ξένα συγκροτήματα, προσφέροντας μεν περισσότερες ευκαιρίες στον Κύπριο οπαδό αλλά η κατανάλωση έχει ένα όριο. Αυτό σημαίνει πως η αγορά έχει κατακλισθεί από πολλά (σχεδόν) πανομοιότυπα προιόντα από τα οποία ο καταναλωτής πρέπει να επιλέξει τι να αγοράσει. Ως αποτέλεσμα μερικά ‘προιόντα’ αποτυγχάνουν. Φυσικά, πρέπει πρώτα ο κάθε ‘παραγωγός’ να καθορίσει τους άξονες τις επιτυχίας:
·         Κέρδος?
·         Προσέλευση κόσμου?
·         Καλό show?

Με απλά λόγια, το συμπέρασμα είναι πως η προσφορά πρέπει να φτάσει στα επίπεδα που βρίσκεται η ζήτηση.

Κλείνοντας καταλήγω στο οτι αν το προιόν δεν πετύχει, τότε δεν φταίει ο καταναλωτής αλλά ο παραγωγός. Μεταφράζοντας το, αν μια συναυλία δεν πετύχει, τότε δεν φταίει ο κόσμος που δεν παρευρέθηκε αλλά ο διοργανωτής γιατί δεν έλαβε υπόψη όλους τους παράγοντες που επηρεάζουν το live ή δεν έκανε επαρκή δουλειά.

Comments

Post a Comment